Annonse
00:00 - 28. august 2015

Dyrere å vente med hjemreisen

Støtten til frivillig retur for asylsøkere kuttes kraftig fra 1. september. Fagfolk mener regjeringen nekter 18 000 menesker en verdig vei ut av Norge.

Foto: JCDecaux
Annonse

– Jeg kom jo fra Norge, så de trodde jeg hadde blitt rik, forteller en småbarnsfar på en sprakete mobiltelefon fra Nigeria.

Han vil helst ikke ha navnet sitt i avisen, siden han ikke har fortalt alle slektninger at han har kommet tilbake til hjemlandet sitt ennå. Småbarnsfaren dro hjem fra Norge til Nigeria på programmet for assistert retur i midten av juli, etter ti måneder på jakt etter i arbeid i Europa. Den viktigste grunnen til at han valgte å dra hjem, var savnet etter kona og de to barna. 

Tobarnsfaren er en av de rundt 700 som så langt i år har fått støtte til å dra hjem etter avslag på asylsøknaden sin i Norge. Til sammen har 7716 mennesker dratt tilbake til hjemlandet med hjelp fra norske myndigheter de siste fem årene. Nå kuttes det i ordningen, og det kan bli vanskeligere å returnere frivillig.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse