Annonse
00:00 - 28. august 2015

Børs og psyke

Investor Peter Warren snakker om reptilhjernen vår når han forklarer svingningene i aksjemarkedet.

På børs: Peter Warren ved Bygdøfergenes kai. Han har vært en skikkelse i norsk finans siden før jappetiden, og var den som innførte den omstridte opsjonshandelen. Warren mener børsfallet denne uken ble varslet for et år siden. Foto: Christian Belgaux
Annonse

– Mandag morgen var det «massakre» i aksjemarkedet, siden har det gått litt opp og mer ned. Under letingen etter noen som kunne si noe begripelig om børsfall og Kina, kom vi over din blogg, og dermed er vi her, i regnværet på Aker Brygge.

– Det er alltid menneskers reaksjon som gir utfallet om man kjøper eller selger. Når det gjelder Kina så har utviklingen der blitt ignorert i lang tid. Det er også psykologisk interessant. Da Kina steg leste vi overalt at det betyr at verdensøkonomien går bra. Men når så Kina falt, tiet man stille. Det er en form for mental lukking. Analytikere og forvaltere vil ikke at kundene skal uroes. Informasjon som har vært grunnlaget for kjøpsanbefalinger blir ikke på samme måte grunnlag for salgsanbefaling. Folk driver en slags «cherrypicking» av informasjon.

– Hvem er det du snakker om?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse