Annonse
12:25 - 29. juni 2015

– Mildt sagt langt over sperregrensen

Mens SV i det meste av landet ser ut til å rakne, gjør partiet det nesten akseptabelt i Bergen. Har vestlendingene funnet redningen?

Oddny Miljeteig taler til SVs landsmøte i vår. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen / SV
Annonse

Les også rapporten fra Morgenbladets SV-havarikommisjon.

– Nei, sannelig min hatt, sier nestleder i SV og førstekandidat og gruppeleder for SVs byrådsgruppe i Bergen, Oddny Miljeteig. Hun må tenke seg om. For det er underlige greier. Mens hele SV ligger på 2-tallet på flere målinger, har SV i Bergen ligget over 6 og vandret helt opp til 8,5 på en meningsmåling for Respons og Bergens Tidende 20. juni.

 

Samling på valen. Så hva er vidunderkuren, eller i alle fall kuren med målbar effekt, som ligger bak?

– Skal jeg peke på et tidspunkt hvor vi gjorde et ekstra løft, så var det i stortingsvalgkampen (i 2013, journ. anm.). Da stemte bergenserne på SV på en måte de aldri har gjort før i nyere tid. Den gangen oppfattet jeg at bergensere stemte på oss fordi de ville ha SV i norsk politikk, sier Miljeteig.

Noe brakvalg var det ikke den gangen. I hele Hordaland fikk SV 4,9 prosent, i Bergen 6,4 prosent. Men det var vestlendingene som fikk partiet nasjonalt over sperregrensen.

Miljeteig får støtte for teorien sin fra Frank Rossavik, politisk redaktør i Bergens Tidende, og forfatter av boken SV – fra Kings Bay til Kongens bord.

– Ved valget i 2013 hadde de fordelen av at det var de som måtte redde Audun Lysbakkens plass på Stortinget, og SV fra å falle under sperregrensen. Det var lett å mobilisere alle til innsats, sier han.

Men 8 prosent er mer enn samling i bånn. 

– Når du ringer til meg, så er det jo fordi mange begynner å lure på hva er dette er. Dette er jo mildt sagt langt over sperregrensen, sier Miljeteig.

– Vi har alltid visst at det sosialistiske grunnfjellet har ligget lavere enn 6 til 8 prosent. Så hva kan det være her?

 

– Det er et feilspor å spørre om rødt eller grønt. Det er et blast SV som er et problem.

Gina Barstad

Vanstyre. Rossavik mener deler av svaret er Miljeteig selv.

– De har en populær frontfigur i Oddny Miljeteig, som er likt og respektert av de fleste Bergen. Det er en fordel. Dessuten roter det sittende byrådet fælt, samtidig som Arbeiderpartiet kanskje ikke fremstår som helt overbevisende, sier Rossavik.

Eller for å si det med Miljeteigs ord:

– Vi har et byråd som har gått i oppløsning innenfra. Høyre har også nesten gått i oppløsning. Vi har byggeprosjekt etter byggeprosjekt som har gått av hengslene. Høyresiden sviktet på det som er deres kjennemerker: å styre økonomien, sier hun.

Et annet, mulig svar, er at Bergen rett og slett ikke er mulig å sammenligne med resten av landet.

 

Sorgløst Gøteborg. SV på Vestlandet er rødere enn de fleste andre steder. Lysbakken kom selv ut fra den radikale fløyen, med base i Hordaland SU, som tok over Sosialistisk Ungdom i 1999. Miljeteig snakker åpent om at hun har skjult asylsøkere fra myndighetene. Leder i Bergen SV, Gina Barstad, mener likevel ikke det er svaret.

­– Det er et feilspor å spørre om rødt eller grønt. Det er et blast SV som er et problem.

Svaret ligger heller i Bergen selv, mener hun.

– Byen har i mange av sine organisasjoner en egen organisering. Det er litt som i Gøteborg. I de nest største byene er det ofte grunnlag til å lage egne sterke miljøer.

 

Den evige opposisjonen. Steinar Nørstebø, fylkesleder i Hordaland SV, tror derimot at det radikale SV, som ellers ofte har vært en byrde for partiet på plener og partimøter over det ganske land, har vært godt for Bergen: En del av SV som aldri forlot opposisjon, og derfor ikke har problemer med å finne sin plass etter regjeringen.

– I Bergen var det ikke alle som tok bølgen for alt den rødgrønne regjeringen gjorde. For å si det sånn: SV i Bergen har en standing som et tydelig parti som sier hva de mener. Oddny gikk jo ut på forsiden av Bergenavisen i saken om mastene i Hardanger og sa at partiet burde gå ut av regjeringen, sier Nørstebø.

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
SV
Annonse