Annonse
15:30 - 02. januar 2014

Demokratiet i 2014

Det liberale demokratiet krever langt mer enn at flertallet bestemmer.

Annonse

I løpet av 2014 er det valg i flere av verdens mest folkerike demokratier: India, Indonesia, Brasil og USA. Det er også valg til det europeiske parlamentet, og i Skottland vil man stemme over løsrivelse. Det vil sannsynligvis bli klarere om den arabiske våren styrket eller svekket demokratibevegelsene i regionen og i hvilken grad det europeiske demokratiet trues av ekstreme partier og bevegelser. 

I klimaforhandlingene vil vi få se hvorvidt man på en relativt demokratisk måte kan komme til enighet om store endringer på globalt nivå (selv om veikartet her har sitt store mål i Paris i 2015). I Norge markeres 200-årsjubileet for Grunnloven, og det vil bli en stor diskusjon om en kommunereform vil føre til mer eller mindre lokaldemokrati. Det er ikke spesielt spenstig å spå at demokratiet, dets fortid, fremtid og virkemåte, vil være et av de grunnleggende diskusjonsemnene i året som kommer.

Som oftest regnes essensen i demokratiet for å være deltakelsen i valg og det faktum at folkeflertallet bestemmer. Og uten denne metoden for påvirkning og medbestemmelse, intet demokrati. Men flertallsavgjørelser alene gir ingen garanti for verken gode avgjørelser, rettferdighet eller stabilitet. Det er først når man har et liberalt demokrati, med det dette innebærer av mindretallsgarantier, liberale rettigheter og rettstatsprosedyrer, at demokratiet kan fungere slik det bør gjøre. 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse