Annonse
08:41 - 01. februar 2013

Ikke vær redde

Hvilke hensyn bør pressen ta når de publiserer bilder av barn? Bør Morgenbladet publisere bilder av barna til de vi har interjuet i denne saken?

Annonse

– Helt til 2001 hadde foreldre «eiendomsretten» til bilder av og uttalelser fra barn. Det var en stygg og uakseptabel praksis, mener Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Åndsverkloven begrenser hvilke bilder pressen kan bruke uten samtykke av den avbildede. For å bruke bilder av barna, må man ha samtykke fra foreldrene. Men, forteller Kokkvold: Tidligere måtte PFU avvise klager på at foreldrene brukte barna og sto frem med bilder av og opplysninger om barna som ikke var til barnas beste.

– I 2001 fikk vi et nytt punkt i Vær Varsom-plakaten. Pressen skal ta hensyn til konsekvenser for barnet også når foresatte har gitt samtykke. Det styrker barnets rettsvern.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt