Annonse
04:00 - 17. juni 2011

Erfaren regjering

Det sies at flerpartiregjeringer over tid sliter seg selv i hjel. Men de rødgrønne blir bare mer erfarne.

Annonse

Denne fredagen avslutter Stortinget vårsesjonen, og det kan fastslås at regjeringen har kommet seg forbausende godt gjennom et halvår som ble spådd å bli meget vanskelig. I januar ble de rødgrønne splittet av Maria Amelie-saken, de sto foran en vanskelig dragkamp om oljeaktivitet i Lofoten/Vesterålen, og halve Vestlandet var i opprør på grunn av sykehus og kraftmaster. Høyre og Fremskrittspartiet hadde stabilt flertall på meningsmålingene, der SV og Sp nærmest var utradert.

De to juniorpartiene i regjering ligger fortsatt meget lavt på meningsmålingene, og det har i halvåret dukket opp enda flere vanskelige saker både internt i regjeringen og for hvert enkelt av regjeringspartiene. Likevel er det ingen som denne forsommeren vil skrive eller si at regjeringens dager snart er talte. Det kommer heller ikke til å bli noe særlig synsing om regjeringsslitasje.

Alle flerpartiregjeringer før denne sies å ha blitt rammet av det som observatørene har kalt slitasje – etter at Borten-regjeringen for 40 år siden kollapset på grunn av en sak som i seg selv ikke var egnet til å fremkalle regjeringskrise. De fire regjeringspartiene den gangen var så slitne av å samarbeide og krangle med hverandre at de ikke gjorde noe for å forhindre krisen da den kom.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt