04:00 - 04. februar 2011

Rik og sårbar

EU-debatten i Norge kommer først når økonomien trues.

Nå som over to tredjedeler av befolkningen erklærer seg som motstandere av norsk EU-medlemskap, skulle man tro problemstillingen var politisk død i overskuelig fremtid. Men både den regjeringsoppnevnte Europautredningen og Nei til EU arbeider i disse dager intensivt med å legge grunnlaget for en ny debatt.

Mens Europautredningen studerer erfaringene med og konsekvensene av dagens tilknytningsform, er nei-bevegelsen på jakt etter alternativer. Begge utredninger næres av en utbredt misnøye, i både ja- og nei-leiren, med dagens «husmannskontrakt».

Debatten er allerede i gang for de spesielt interesserte. Denne uken arrangerte Europautredningen og Fritt Ord sitt andre av ti åpne debattmøter om Norges forhold til EU på Litteraturhuset i Oslo. Noen møter vil også holdes i Bergen, Trondheim og Tromsø, og på det utmerkede nettstedet europautredningen.no kan de følges live, eller ses på video i ettertid.

Annonse