04:00 - 28. januar 2011

Da Hu og Obama ble likemenn

Forholdet mellom verdens to mektigste land er inne i en god fase.

Vertskap og gjester: Presidentmøte i Det hvite hus, 19. januar. For Barack Obama (t.v) var det viktig å vise seg som en bedre vert enn Hu Jintao var da han selv besøkte Kina i november 2009. Foto: Jewel Samad/Scanpix

Ingen konkrete problemer ble løst. Likevel hadde presidentene Hu Jintao og Barack Obama grunn til å være fornøyd etter den kinesiske lederens statsbesøk i USA 18. til 21. januar. Kina og USA kommer trolig til å samarbeide ganske bra fremover, selv om de er dypt uenige om mange spørsmål. Det fremgikk av diskusjonene under Stockholm China Forum denne uken, der Sveriges utenriksminister Carl Bildt var vert, Kinas viseutenriksminister Fu Ying holdt foredrag, og Norges statssekretær Espen Barth Eide innledet til diskusjon om sikkerhetspolitikk.

Det fremgikk også av Obamas tale om rikets tilstand.

For Hu var det viktig å bli mottatt med ærbødighet. De 21 kanonskuddene som ble avfyrt til ære for gjesten, var av stor rituell betydning. Kinesisk presse skrev om et historisk møte, i tradisjonen fra president Richard Nixons besøk hos Mao i 1972, Deng Xiaopings hos Jimmy Carter i 1979 og Jiang Zemins hos Bill Clinton i 1997. Hu Jintao går mot slutten av sin andre femårsperiode som Kinas leder, og hans etterfølger fra 2012, Xi Jinping, er for lengst utpekt. For Hus ettermæle som leder av verdens nest mektigste og voksende makt var det viktig at besøket i den mektigste og synkende makten gikk bra.

Annonse