04:00 - 17. september 2010

Det nye Grums

Noe er i gjære før valget i Grums. Ordfører Bood føler det. Han vet bare ikke riktig hva.

Grums stasjon: Det stopper fortsatt tog her, men stasjonen er ombygd til helse- og rehabiliteringssenter.

Søndag ettermiddag gikk Judith Kisch (56), selger av reservedeler til bulldosere og førstekandidat for Moderaterna, fra dør til dør i Grums for å vinne velgere med et på forhånd innøvd spørsmål. Om ni har någon åsiktar eller frågar om hur vi skulla kunne forbetre kommunen? Hus etter hus med korte plener, store tujaer og solide mennesker som avventende kikket ut dørene i ettermiddagssolen, vekslet noen fraser, før Kisch takket for oppmerksomheten og sa: Ja ha. Som takk for hjelpen kan de få lite post-it-lappar, det kan alltid vara bra å ha. Ved hennes side gikk en ung mann med brun hud, lysbleket sideskill og hvite tenner: Riksdagskandidat Christian Holm.
 

I Vassängsgatan møtte de en mann med svetteperler i pannen og hull på T-skjorten, som kikket opp fra motoren han skrudde på og sa «uansett hva jeg stemmer så blir det bare skit.» Men så ble de stående og lytte. Olavi Lattila har før stemt sosialdemokratisk. Nå vurderer han for første gang å stemme Moderaterna.
 

«Det nya Grums» står det på brosjyren de gir ham. «Grums kan bättre!» Tettstedet ble unnfanget av en heldig blanding natur og infrastruktur. Jernbanen møter E18 møter E45 møter Vänern med dypvannshavn og sjøvei til verden via Trollhättankanalen. Store skoger var kilde til tømmer. Elvene kunne frakte stokkene, og ga dessuten vannkraft. I 1931 grunnla Christian Storjohann papirfabrikken på Gruvön, Billeruds AB. Så kom det folk. Butikker. Blokker. Vekst. De neste tiårene opplevde Grums hva historiker Francis Sejersted har kalt «sosialdemokratiets lykkelige øyeblikk», en historisk fase der «hensynet til økonomisk vekst og til sosial trygghet og integrasjon støttet hverandre gjensidig i et harmonisk samvirke».

Annonse