Annonse
04:00 - 16. oktober 2009

Paul Krugman

Annonse

 • Paul Krugman (f. 1953) er professor i økonomi ved Princeton University. Han har også skaffet seg en stor tilhengerskare av ikke-økonomer gjennom sin spalte i The New York Times. Gjennom artikler og blogg-innlegg ble han en av de fremste kritikerne av Bush-administrasjonens økonomiske politikk.

  I 2008 fikk Krugman Sveriges Riksbanks økonomipris til minne om Alfred Nobel (den såkalte nobelprisen i økonomi). Samtidig etablerte han seg som en av de mest profilerte kritikerne av økonomifaget. Lik en annen innside-kritiker av makroøkonomien, George Akerlof, har Krugman selv forsket på tilfeller der geografiske forhold eller manglende informasjon gjør at markedene ikke bruker ressursene så effektivt som teorien om perfekte markeder forutsetter.

  Artikkelen «How did economists get it so wrong?» har utløst heftig debatt blant amerikanske økonomer. Mange mener Krugman går for langt når han hevder at all makroøkonomisk forskning de siste 30 årene har vært nytteløs, andre at det er misforstått å kreve av økonomifaget at det skal spå kriser. De påpeker blant annet at boligkrisen har vært varslet av ulike økonomer helt siden starten av 00-tallet.

 • ALLEREDE ABONNENT?
  Kjøp abonnement
  Inntil 50 % rabatt
  Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
  Annonse