Annonse
04:00 - 03. juli 2009

Suget mot vannkanten

Bjørvikas magnetiske tiltrekningskraft er også en trussel mot Oslo som by.

Annonse

Sakte tømmes Oslos perifere bydeler, og deler av byens etablerte sentrum, for det man på reisebrosjyrespråket kaller attraksjoner. Det nye, forjettede reisemålet er Bjørvika og området rundt Aker Brygge, de ferske bydelene som inngår i den retorisk uimotståelige visjonen om «Fjordbyen». Er du kulturinstitusjon med base i hovedstaden og ikke sitter med planer om et lyst og luftig nybygg i vannkanten, er du rett og slett håpløst passé.

 

På mange måter er det urimelig å innlemme den planlagte flyttingen av vikingskipene i denne nye trenden. Tanken om å fusjonere Kulturhistorisk museum på Tullinløkka og Vikingskipshuset på Bygdøy i et nytt, felles museum i Middelalderparken, har eksistert mye lenger enn de mer hastverkspregede rokeringene i Trond Giskes såkalte museumskabal. Debatten og utredningene rundt den planlagte flyttingen startet lenge før Munch- og Stenersen-museet ble klumpet sammen inntil Operaen, og før Deichmanskes hovedsete ble planlagt flyttet fra dagens trange tilværelse på Fredensborg. Sammen med hovedbiblioteket, som vil få en logisk plassering ved siden av Norges største kollektivknutepunkt og vil trekke en annen type publikum til den nye bydelen i Bjørvika, har de kulturhistoriske museene også bedre argumenter for flytting enn de andre institusjonene. Der tanken om å lokalisere Nasjonalmuseet til Vestbanen hviler på et kulturhistorisk hukommelsestap, er resonnementet bak det nye Middelaldermuseet nettopp historisk fundert. Å samle verdens eneste eksisterende vikinghjelm (som i dag ligger på Tullinløkka) og verdens best bevarte vikingskip (som befinner seg på Bygdøy) i det som engang var sentrum for middelalderbyen Oslo, gir rett og slett mening – uavhengig av sakens praktiske og konserveringsfaglige dilemmaer.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse