Annonse
04:00 - 17. april 2009

Proff uten kontroll

De fleste «skandalesaker» er fort glemt. For Jens Stoltenberg kan Aker-saken forsterke inntrykket av at han ikke har kontroll.

Annonse

Når politiske skandalesaker rulles opp i mediene, blir de alltid gjort større enn de er. På valgnatten er det neppe mange kommentatorer som vil si at Arbeiderpartiet tapte valget fordi partiet ble lurt av Kjell Inge Røkke. Økonomisk styring, skole, eldreomsorg og andre velferdsytelser betyr mest for velgerne. De glemmer fort oppstyret rundt enkeltsakene – enten det gjelder statsrådsavganger, hijab eller Aker.

Enkeltsakene har trolig størst betydning ved at de er med på å danne et bakteppe for et partis eller en toppolitikers fremtoning. For Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg er det mest alvorlige med Aker-saken at den er med på å tydeliggjøre et mønster i dette bakteppet – et mønster av manglende kontroll og uprofesjonalitet.

Bakteppet står i sterk kontrast til bildet av Stoltenberg som Norges mest proffe politiske debattant og som en ansvarsbevisst, kunnskapsrik og relativt klok økonomisk krisehåndterer. Det politisk spennende er om velgerne på valgdagen vil se mer på bakteppet enn på Stoltenberg – om alt det han har bygget opp av troverdighet i sin markedsøkonomisk baserte pragmatisme kommer i skyggen av det inntrykket som er skapt av en rekke enkeltsaker der det kan se ut som om han har vært fraværende eller naiv.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt