Annonse
04:00 - 03. april 2009

Ny politikerrolle

Knut Storberget må ikke fortelle folket at han fikk kreftene tilbake under pleddet sammen med kona. Problemet er at han tror han må gjøre det.

Annonse

Det er mer søtt enn noe annet når den friskmeldte justisminister åpnet uken med å fortelle journalistene om sin fantastiske kone og det livgivende ved å slappe av sammen på sofaen under et pledd. Men de etterfølgende oppslagene i VG og Dagbladet om sofaen og pleddet gir et godt grunnlag for å reflektere over den endrede politikerrollen.

Kravene om å gi av seg selv er ikke nye. Det var da partiavisene og folkeopplysnings-NRK ble erstattet med de nyhetsredigerte mediene, at interessen for de politiske aktørene ble supplert med en interesse for menneskene med politiske toppjobber. Vi fikk en vårløsning som endte med at mange politikere etter et drøyt tiår konkluderte med at de hadde gitt for mye av seg selv til offentligheten. En del av dem strammet inn, og det ble blant annet slutt på pinlig sang og lek i fjernsynets underholdningsprogrammer.

På et generelt grunnlag vil nok de fleste være enige i at politikerne har møtt de nye kravene på en god måte. De aller fleste holder nå barna sine unna offentligheten, og det hører til sjeldenhetene at annen familie og vennenettverk blir eksponert offentlig. Sammenligner man med USA, er norske politikere puritanere.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse