Annonse
04:00 - 08. august 2008

Ja-mat og nei-mat

Det er dyrt å være sunn.

Annonse

Bør hurtigmatkjedene pålegges å opplyse i menyen om hvor mye kalorier det er i maten? I New York holder det ikke lenger bare å informere om kalori-innholdet på nettsidene eller burgerboksen. Ifølge en lov som trådte i kraft denne måneden, kan Mac-ern på hjørnet straffes med bøter på opp til 10 000 kroner hvis den unnlater å oppgi kaloritallet klart og tydelig i menyen. Håpet er at gjestene vil betakke seg når sannheten om den fete maten slår mot dem i fet skrift på skiltet over disken.

Nå har flere av medlemmene i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget tatt til orde for å pålegge norske burgerkjeder det samme. Nestleder Rune J. Skjælaaen (Sp) sier til NRK at han synes det er en god ide med en slik kalorilov og får støtte fra Ap-hold. SVs representant, Olav Gunnar Ballo, kaller derimot forslaget hysterisk. Ballo, som selv er lege, mener det viktigste er hva vi spiser hjemme til daglig.

Samtidig hersker det ingen tvil om at mange velger å spe på det daglige kostholdet med en pølse eller pastasalat fra nærmeste hurtigmatsjappe. Fedme er et økende problem og stadig flere får problemer med kolesterolet og sukkernivået i blodet. Helsedirektoratet vil derfor ha folk til å spise mer frukt og grønnsaker og redusere inntaket av sukker og fett, særlig mettet fett og transfett. Det er akkurat den typen fett du finner i en burger med pommes frites.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse