Annonse
04:00 - 25. juli 2008

Glemt handlingsregel

Om Stoltenberg hadde fulgt sin egen regel for bruk av oljepenger, ville han ha redusert bedriftsskatter, økt satsingen på forskning og gitt mindre til sykehus og kommuner.

Annonse

Hver gang Fremskrittspartiet setter meningsmålingsrekord, kommer en ny debatt om bruken av oljepenger. Denne sommeren har blant andre Per Kleppe og Gudmund Hernes bidratt med hver sine bidrag der budskapet eller underteksten er at vi kunne ha brukt mer offentlige penger uten at det ville ha skadet norsk økonomi.

Kleppe, Hernes og nesten alle de andre som tar til orde for å bruke mer oljepenger har rett, fordi de alle forutsetter at vi ikke skal bruke pengene på de tingene som ødelegger økonomien. I grove trekk opererer de med de samme forutsetningene som Jens Stoltenberg selv forholdt seg til da han introduserte handlingsregelen for bruk av oljepenger vinteren 2001. Da ble det gjort til et sentralt poeng at det ikke er likegyldig hvordan oljepengene brukes – de måtte bli brukt til å forbedre vekstevnen i økonomien.

Det står rett ut i Arbeiderpartiets dokumenter fra den tiden at oljepengene skulle gis til blant annet skattelettelser og «tiltak for en bedret infrastruktur». Stoltenbergs daværende syn på hva som bedret vekstevnen i økonomien var ikke særlig annerledes enn NHOs og Høyres syn i dag. Hadde statsministeren fulgt sin egen oppskrift fra den gangen, er det ganske sikkert at han ville ha gjort skattetrykket for bedriftene mindre, og at han ville ha satset prosentvis mer på forskning og samferdsel enn på helse og omsorg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse