Annonse
04:00 - 20. juni 2008

Under streken: Takk og pris for byråkratiet

Regler er demokratiets viktigste verktøy. Det må også statsråder huske på.

Annonse

Åslaug Haga har gått av som statsråd og Senterpartileder etter avsløringer om at hun har vært slepphendt med å respektere regler om byggetillatelser, utleietillatelse og brukstillatelse for påbygg. I mengden av meninger som er produsert om denne saken, har noen gjort regelverket til et større problem enn regelbruddene. Det er tydelig formulert av signaturen «villmann» i VGs virtuelle Nettby-samfunn: «Her ser vi konsekvensene av byråkratiet. Endelig blir en topp selv offer for all den dritten de trer nedover oss hver eneste dag.»

Stortingets visepresident Carl I. Hagen (Frp) formulerte seg nesten like frimodig overfor Dagbladet før Hagas avgang: «Det morsomste er at Haga har gjort feil i sitt eget politiske system, men ikke i mitt. Jeg synes det er festlig. Hun trodde vel det var Frp som styrte landet.»

Selv ikke Carl I. Hagen vil ha et samfunn uten regler. Alminnelige skattebetalere uten frekkhetens nådegave skal prise seg lykkelige over at detaljerte regler styrer vårt felles samfunn. Det er overraskende mange mennesker som synes de har all verdens rett til å ta seg til rette. Om det så er for å bygge takterrasse over leiligheten i en bygård, eller en privat brygge i en fjord. Med den største selvfølgelighet hevder de at deres byggevirksomhet ikke er til sjenanse for noen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Valgvinnerne ble det rurale veipartiet Senterpartiet og det urbane anti-veipartiet De Grønne. Trolig aner vi her et frempek mot neste stortingvalg, hvor klima- og miljøpolitikken…»