Annonse
04:00 - 04. januar 2008

Sure jour­na­lis­ter

Nor­ge dri­ves godt. Re­gje­rin­gen gjør in­gen sto­re feil. Li­ke­vel får po­li­ti­ker­ne mest ris. Kan man egent­lig sto­le på så sur­ma­ge­de syn­se­re?

Annonse

Regjeringens medlemmer har ikke fått en eneste sekser av medienes politiske eksperter i nyttårsoppsummeringene. Stort sett har terningen rullet til tre, og den ledsagende omtale har vært kritisk. En god del av kritikken har vært saklig begrunnet, men mange vurderinger har vært både abstrakte og uhåndterlige. Et eksempel er kritikken mot sjefen selv – han bebreides for å være for lite synlig. Det er høyst uklart om Jens Stoltenbergs forsømmelse er at han ikke har vært synlig i mediene, om han er usynlig som sjef for sitt eget kollegium, eller om han har skapt tvil blant befolkningen om hvem som egentlig er deres leder, dersom det skulle komme en krise.

Undertegnede sitter i glasshus, og burde derfor være i posisjon til å forklare hvorfor det blir slik: Alle politiske synsere i dag er opplært i en nyhetsjournalistisk tradisjon. Vi ser det ikke som vår oppgave verken å forsvare eller å kritisere et bestemt parti eller politisk standpunkt. Vårt oppdrag er å lage godt og viktig stoff om norsk politikk, og i det arbeidet bruker vi alt det vi har lært om vinklinger og appetittvekkende tilrettelegging av stoffet. Vi har ikke spesielt mye plass til å nyansere, og vi har i tillegg begrenset vilje til det, fordi nyanseringene lett kan undergrave vinklingen.

Terningkastjournalistikken (her i avisen laget vi en politisk revy som faller i samme kategori) betraktes av de aller fleste politiske synsere som så åpenbart uhøytidelig at det er greit å bidra til den. Leserne skjønner at bildet som tegnes er høyst ufullstendig, og da kan vi tillate oss litt lek.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse