Annonse
04:00 - 21. desember 2007

Nød­ven­di­ge spørs­mål

Jo mer «sen­sa­sjo­nell» be­tro­el­sen er, des­to mind­re ser kil­de­kri­tik­ken ut til å tel­le.

Annonse

Torstein Tranøys bok om Valla-saken inneholder mye interessant bakgrunnsstoff og på flere områder vesentlig informasjon, bekreftet av åpne kilder, som gjør den vel verd å lese. Konkretiseringen av Valla-hatet i sentrale Arbeiderparti-kretser er ett eksempel. Et annet er dokumentasjonen av at advokat Jan Fougner falbød sine tjenester til bekjente i LO-systemet. I et intervju med Dagens Næringsliv denne uken bedyrer Fougner at han aldri var i tvil om å «dømme» i Yssens favør. Opplysningen står til troende.

Samtidig er det interessant at Tranøy, som kan mer enn journalistikkens abc, på noen punkter er usedvanlig sparsom med oppfølgingsspørsmål og kryssjekking av påstander. Spesielt gjelder det betroelser han vet vil vekke offentlig oppsikt, som de anklagene mot Valla LOs førstesekretær Ellen Stensrud legger frem. I boken (side 121) får leserne vite at Valla dessverre ikke får forsvart seg mot disse og lignende beskyldninger fordi hun selv ikke ville la seg intervjue.

Mon det? Det korrekte er at Valla, etter lange samtaler med Tranøy, trakk seg som intervjupart. Nøkkelspørsmålet er her om forfatteren, for å kryssjekke påstandene, også var villig til å konfrontere Valla med spesifikke påstander fra navngitte personer? Hvis han, som Valla hevder, nektet henne dette er det jo misvisende å skrive at hun ikke brukte sjansen til å svare.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse