Annonse
04:00 - 12. januar 2007

Ustyrlige sykehus

Sykehus-styring ser ut til å være vanskeligere enn noe annet. En forklaring er at Regjeringens politikk både er dårlig forankret og lite troverdig.

Annonse

Da sykehusreformen ble vedtatt våren 2001, var det aller viktigste argumentet at man nå endelig fikk plassert ansvaret for styringen av sykehusene. Det skulle bli slutt på det uverdige spillet mellom sykehusene, fylkeskommunene og staten om hvem som hadde ansvar for inneffektivitet, kostnadsoverskridelser og derpå følgende innstramninger.

Men svarteperspillet fortsetter – som for eksempel i Stortingets spørretime denne uken. Helseminister Sylvia Brustad ble bedt om å kommentere kutt i et spesielt rehabiliteringstilbud for slagpasienter i Finnmark, og hun kunne ikke dy seg for å påpeke at det i helseforetaket for Nord-Norge er påvist dårlig økonomistyring: Helse Nord må “få orden i sysakene”, sa Brustad.

Dermed kunne helseministeren oppfattes som om hun fraskrev seg det ansvaret hun fikk med den nye sykehusreformen. Det at Helse Nord ikke har “orden i sysakene” er hennes, og hennes forgjengeres, ansvar. De har plukket styremedlemmer som ikke har klart å styre.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse