Annonse
04:00 - 19. januar 2007

Karakterdrapet

Det offentlige karakterdrapet på Gerd-Liv Valla er berettiget, men samtidig urovekkende. Bør vi også skrive om andre maktmenneskers karakterbrist?

Annonse

Da Berit Reiss-Andersen denne uken valgte å fortelle om sine måneder som statssekretær for justisminister Gerd-Liv Valla i 1997, ga hun den nåværende LO-lederen banesår i kampen om troverdighet. Hennes detaljerte gjennomgang av konfliktene med “det vanskeligste menneske hun noen gang har møtt” var svært lik Ingunn Yssens historie fra forrige uke.

Berit Reiss-Andersen har i tillegg større troverdighet enn Yssen – litt fordi hun som respektert forsvarsadvokat har et annet offentlig ry enn Yssen, men aller mest fordi hendelsene hun forteller om, ligger så langt tilbake i tid. Reiss-Andersen sier at hun ikke har noen egeninteresse i å snakke om Vallas egenskaper – hun gjør det bare for å gi Yssen støtte. Det er til å tro på, selv om man selvfølgelig ikke kan utelukke at advokaten i de siste ti årene har lengtet etter denne anledningen til å angripe Valla. Man kan heller ikke utelukke at hele striden mellom Valla og Yssen/Reiss-Andersen dreier seg om politikk – om en høyreside i Arbeiderpartiet som ønsker å knekke en av venstresidens anførere.

Kampen mellom fløyene, eller de ulike miljøene, i Arbeiderpartiet pågår selvfølgelig kontinuerlig, slik den gjør i alle politiske organisasjoner. Det er til enhver tid folk i arbeiderbevegelsen som har interesse av å svekke Valla. Det er likevel noe med alvorligheten i anklagene som får denne analytiker til å tro på det som sies av aktørene. Gerd-Liv Valla fremstår som en så dårlig sjef, med så usympatiske trekk, at det er forståelig at både Yssen og Reiss-Andersen mener offentligheten bør få vite om det.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt