Annonse
04:00 - 13. oktober 2006

Kan klanene redde Irak?

Klanene utgjør en av de mest effektive og operative strukturene i et Irak i oppløsning.

Annonse

Beskrivelser av Midtøsten i våre dager fokuserer på religiøse bevegelser og motivasjoner. Det bildet slike forklaringsmodeller gir, er ikke bare utilstrekkelig – det er ofte regelrett misvisende, fordi andre tilhørigheter og dynamikker enn den religiøse tåkelegges. En parallell struktur som ofte overses er de tribale storfamiliene – klanene. Klanene er et eldgammelt fenomen i Midtøsten, og kan spores i alle etniske og religiøse grupper, i alle sosiale lag, på landsbygden som i urbane strøk. Hvor sentrale roller de spiller som sosiale og politiske krefter varierer med tid og sted. Men de har absolutt ikke gått ut på dato. Snarere tvert imot.

Under det palestinske valget i januar stilte flere klaner med egne kandidater. Noen som uavhengige, mens andre klaner sørget for å ha én representant på Fatah-listen og én på “Hamas”-listen for å sikre klanens representasjon uavhengig av hvilket parti som måtte vinne. Noen klaner hadde sågar “telleboder” utenfor stemmelokalene med lister over stemmeberettigede for å sørge for at alle klanens medlemmer tok turen innom valgurnene for å maksimere støtten til klanens utvalgte. Veldisiplinerte, hierarkiske, patriarkalske blodsklaner danner maktstrukturer på siden av de offisielle (og uoffisielle) kanalene som normalt kjennetegner moderne stater. Og det er ikke uten videre enkelt å tilpasse en slik klan-virkelighet til en vestlig demokratimodell.

Klanenes innflytelse ser da også ut til å være motsatt proporsjonal med hvor effektiv og velfungerende statsmakten er. I Irak mistet klanene mye av sin betydning da landet ble industrialisert, modernisert og urbanisert fra midten av 1900-tallet. Baath-regimet instrumentaliserte visse klaner, men viktigere for klanenes posisjon var rollene de gjenvant etter hvert som den irakiske stat ble svekket av kriger og et knallhardt sanksjonsregime på 80- og 90- tallet. I Irak finnes over 30 klaner som teller mer enn 100 000 medlemmer hver. Overslag går ut på at mellom halvparten og ⅔ av iraks befolkning har en form for tilhørighet til en klan i dag.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse