Annonse
04:00 - 08. september 2006

En epoke som landet

Hva har skjedd med litteratur, billedkunst, film, tv og scenekunst etter 11. september?

Annonse

Det var et rent sammentreff – ja, sant å si var det en bagatell – men likevel føltes det meningsfullt på en mystisk måte: To nye romaner jeg leste rett etter hverandre, åpnet med nøyaktig samme scene.

Den ene var Per Hagmans Att komma hem ska vara en schlager fra 2004, en zeitgeist-skildring av en utlevd dandy i 30-årene som forsøker å slå seg til ro etter et langt tiår som småkonge i Stockholms uteliv. Den andre var amerikanske Benjamin Kunkels debutroman Indecision fra 2005 – en underlig, men interessant fortelling som på springende vis drøfter noen av de mentale og sosiokulturelle ettervirkningene av 11. september 2001 (noe Kunkel for øvrig også gjør i et essay om amerikanske terroristromaner, trykket i dette bilaget).

Og begge tekstene åpnet altså med det samme bildet: En forvirret ung mann – hvit, vestlig – sitter i et fly på vei inn for landing. Snart er reisen slutt. Snart ska vi gå ner, som Per Hagmans forteller gjentar igjen og igjen.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt