Annonse
04:00 - 08. september 2006

En epoke som landet

Hva har skjedd med litteratur, billedkunst, film, tv og scenekunst etter 11. september?

Annonse

Det var et rent sammentreff – ja, sant å si var det en bagatell – men likevel føltes det meningsfullt på en mystisk måte: To nye romaner jeg leste rett etter hverandre, åpnet med nøyaktig samme scene.

Den ene var Per Hagmans Att komma hem ska vara en schlager fra 2004, en zeitgeist-skildring av en utlevd dandy i 30-årene som forsøker å slå seg til ro etter et langt tiår som småkonge i Stockholms uteliv. Den andre var amerikanske Benjamin Kunkels debutroman Indecision fra 2005 – en underlig, men interessant fortelling som på springende vis drøfter noen av de mentale og sosiokulturelle ettervirkningene av 11. september 2001 (noe Kunkel for øvrig også gjør i et essay om amerikanske terroristromaner, trykket i dette bilaget).

Og begge tekstene åpnet altså med det samme bildet: En forvirret ung mann – hvit, vestlig – sitter i et fly på vei inn for landing. Snart er reisen slutt. Snart ska vi gå ner, som Per Hagmans forteller gjentar igjen og igjen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse