Annonse
04:00 - 05. mai 2006

Orientalisme

Annonse

Betegner forestillinger om “Orienten” (i utgangspunktet Midtøsten, senere også resten av Asia) som ble dannet i Vesten i løpet av 1800-tallet som en følge av kolonimaktenes dominans i Asia. Orientalismen kom til uttrykk som stereotypier i fremstillingen av asiatiske kulturer i Vestens kunst og litteratur, og i den allmenne oppfatning av asiater som vesensforskjellige fra Vestens mennesker.

Den kritiske analysen av orientalismen ble fremfor alt innledet av den palestinsk-amerikanske litteraturviteren Edward Said (1935–2003), som i 1978 ga ut verket Orientalism (utgitt på norsk med tittelen Orientalismen i 1994). Said bruker begrepet orientalisme som betegnelse på de stereotype forestillingene som gjennom flere århundrer har etablert seg i Vesten om mennesker og kulturer i den tredje verden: Den vestlige verden representerer det rasjonelle, fornuftige, utviklede, ryddige og tolerante og så videre, mens Østens mennesker er irrasjonelle, overtroiske, primitive, kaotiske og intolerante osv.

Kilde: Store norske leksikon

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse