Annonse
04:00 - 06. januar 2006

Tre skillelinjer

Snow oppfordret intellektuelle, i vid forstand, til å være seg sitt samfunnsansvar bevisst.

Annonse

C.P. Snows foredrag blir først og fremst husket for beskrivelsen av skillet mellom naturvitenskap og humaniora. Men “The Two Cultures and the Scientific Revolution” handler om så mye mer. Det er tre nivåer av de to kulturer, og skismaet mellom myke og harde fag er bare ett av dem.

– Det finnes også et skille mellom det vi kan kalle teoretiske forskere og ingeniører, sier Vidar Enebakk, han er utdannet idéhistoriker og ansatt som postdoktor ved Forum for universitetshistorie ved Universitetet i Oslo, og har skrevet om Snow og de to kulturer både for Maktutredningen og i avhandlingen “Mellom de to kulturer” (2005).

De teoretiske forskerne er de som for eksempel er troende til å drive med matematikk utelukkende fordi det er vakkert, og som kan finne på å være stolte over at deres forskning aldri er blitt brukt til noe praktisk. Snow sammenlignet disse med poeter som er opptatt kun av den indre skjønnheten i sin poesi.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse