Annonse
04:00 - 20. mai 2005

Vi som jukser på eksamen

Endelig får Norge best karakter i utdanningsklassen. Bare synd vi ikke lenger kan stole på karakterene.

Annonse

Denne uken møtes utdanningsministre fra over 40 europeiske land i Bergen for å vedta neste steg i Bologna-prosessen. Det handler om å lage et “felles europeisk utdannelsesområde”. Reformen med det ikke helt verdinøytrale fornavnet Kvalitet er Norges måte å følge opp “prosessen” på: Master- og bachelorgrad erstatter cand.mag og hovedfag, studiepoeng erstatter vekttall og bokstaver erstatter tallkarakterer. Slik skal det bli enklere å bevege seg rundt i Europa, både som student og arbeidstager. Et annet stikkord for “Bologna” er kvalitetssikring. I Norge har vi fått NOKUT, Nasjonalt Organ for Kvalitet i Utdanningen.

Hva sier så Europas studenter om alt dette? De sier at Norge er best i klassen! I rapporten fra Den Europeiske Studentunionen ESIB til ministrene i Bergen får Norge toppscore på alt fra rask innføring av nye grader til studentmedvirkning. Også når det gjelder kvalitetssikring av utdanningen får Norge skryt.

I motsetning til sine europeiske kolleger får norske studenttillitsvalgte delta i kvalitetsevalueringen både på lærestedet og på nasjonalt nivå. Men i gleden over å få være med i de nye kvalitetsklubbene, virker det som studentene har glemt noe.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse