Annonse
00:00 - 21. desember 2018

Slik endte 2018

Fjorårets spådommer med fasit.

Donald og Melania Trump feirer jul i Det hvite hus også i år. Foto: Yuri Gripas-Pool/Getty Images
Annonse

Ti på topp i Spåkula 2018

Avstand fra riktig svar på vippespørsmålet i parentes.

1. Øyvind Vågsvær 23 riktige (20001)

2. Torgeir Aanes 22 (9357)

3. Magne H. Røed 21 (8389)

4. Vidar Blokhus Ekroll 21 (10889)

5. Solveig Havstad Winsvold 21 (12449)

6. Ole Moland 21 (25889)

7. Pål Haug 20 (2889)

8. Martin Kjærvik 20 (3489)

9. Vicky Schaubert 20 (4169)

10. Jostein Kjerstad 20 (8489)

1. USA: Er Donald Trump ennå president i USA? Ja.

2. SVERIGE: 9. september er det valg. Blir Sverigedemokraterna større enn Moderaterna? Nei. Moderaterna fikk 20 prosent og 70 mandater, mens SD fikk 18 prosent og 62 mandater.

3. SE & HØR: Har noen av Europas syv kongedømmer (Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Belgia, Nederland og Spania) byttet monark? Nei. De to eldste, Elisabeth (92) og Harald (81) er still going strong. Dermed har vi passert fire år uten tronskifter i Europa – det forrige var Spania (2014).

4. SPORT: Får Petter Northug gå noen løp i vinter-OL? Nei. Han går fortsatt på ski, og fikk en andreplass i norgescupen i sprint nå i november. Det sier også sitt om bredden i norsk langrenn av Northug samme helg ble nummer 37 på 15 km – i Norgescupen.

5. STORBRITANNIA: Beholder Theresa May jobben som statsminister? Ja. Hun sitter omtrent like trygt som et egg plassert på toppen av masten til en optimistjolle midt i den engelske kanal i en vinterstorm, men hun var statsminister per 1. desember.

6. SPORT: Får Russlands fotballherrer delta i fotball-VM i Russland? Ja. I ettertid virker det rart at vi spurte om det; vi som har skrevet så mye om tilstanden til Fifas demokratiske sinnelag.

7. SJAKK: Beholder Magnus Carlsen verdensmestertittelen i sjakk (med lang tenketid, november 2018)? Ja – men uten å vinne et eneste parti med lang tenketid.

8. FILM: Bølgen (2015) ble sett av 832 000 på kino. Når en norsk film med premiere i 2018 halvparten av dette før 1. desember? Ja. Det ble selvfølgelig Bølgen II: Skjelvet (regi: John Andreas Andersen), med vel 589 000 besøkende.

9. TYSKLAND: Blir det regjeringskoalisjon mellom de konservative og sosialdemokratene? Ja. De konservative CDU/CSU har 10 regjeringsmedlemmer, mens sosialdemokratene SPD har 6.

10. BØKER: Kommer det en ny bokutgivelse fra den danske dikteren Yahya Hassan? Nei. 2018 ble dessverre mer preget av rettsvesenet for Hassans del. I juli ble han beskyldt for å ha stjålet en bil. I november ble to menn dømt for å holdt Hassan fanget og frarøvet ham 60 000 kroner. Vi får satse på at 2019 blir et bedre år for Hassan.

11. KULTUR: Står flere «kjendiser» frem om «den tunge tiden» i 2018 enn i 2017? (Måles ved treff i Atekst) Nei. 175 saker om den tunge tiden/tida i januar-november 2017 utkonkurrerte 165 saker i samme periode 2018. 2017 hadde tross alt VG-saken «Dorthe Skappel om den tunge tiden: – Føltes som å gå naken på jobb».

12. APOKALYPSE: Blir det krig mellom Nord-Korea og USA i 2018? Nei. Det ble nesten det motsatte. Men så ble det litt krigersk igjen.

13. APOKALYPSE: Har singulariteten oppstått? Ja. Nei, vent, vi får en beskjed inn i nevronene her… Svaret er nei. Alt er normalt. Verden er slett ikke styrt av en robotintelligens bygd på hjernestammen til Stephen Hawking. Ikke tro på fake news.

14. KLIMA: Foreløpige tall for klimautslipp i 2017 publiseres i mai. Går utslippene fra norsk territorium opp sammenlignet med 2016? Nei. De gikk faktisk 1,7 prosent ned, ifølge disse midlertidige tallene. Mye skyldes dessverre biodrivstoff som forårsaker klimautslipp i andre land i stedet. 

15. ARKITEKTUR: Er Y-blokken revet? Nei. I-en og y-en gikk en tur på byen, så møtte de j-en, men ville ikke se’n.

16. LITTERATUR: Vinner enten Margaret Atwood, Ngugi wa Thiong’o, Haruki Murakami eller Jon Fosse nobelprisen i litteratur? Nei. 2018 fikk en liten twist: Det var nemlig ingen som vant.

17. FORSKNING: Er verdens første Crispr-redigerte menneskebarn født eller unnfanget og planlagt født? Ja! Helt på tampen av vår oppregningsperiode ble de første barna rapportert født i Kina. Nå er ikke dette bekreftet etter skikkelige journalistiske standarder, men vi går for et ja. Dette var spørsmålet der flest av dere tok feil: Bare 20 prosent av dere trodde på Crispr. På spørsmål 20 og 22 var det mer enn 70 prosent feil.

18. POLITIKK: Går Venstre inn i regjering? Ja. «Ja, i hvert fall de av oss som itt’ e svikera!» «Uhm, Trine, du er på høyttaler.» «Å. Ja, vi står helhjertet bak regjeringsdeltakelsen.»

19. MUSIKK: Vinner en kvinne P3s Urørt 2018, for første gang siden Pink Robots, med Line Dybendahl på synth + vokal, vant i 2010? Nei* (P3 endret syklusen for Urørt i løpet av året. Den ordinære kåringen ble vunnet av Jon Olav, mens en ny vinner – Girl in red – ble annonsert i november).

20. RETTIGHETER: Blir Human Rights Service nevnt flere ganger enn Human Rights Watch i norske medier? Nei. Målt i antall oppslag i papiraviser ble HRW nevnt 540 ganger, mens HRS ble nevnt 154 ganger.

21. POPULÆRGEOLOGI: Har Mannen falt? Nei. Og godt er det for våre konkurrenter, som har funnet svaret på hva vi skal leve av etter oljen: Live-sendinger av fjell som kanskje raser.

22. BEVERTNING: Må idrettspresident Tom Tvedt forlate sin stilling? Nei. Enda et år er passert. Ta dere en fest!

23. SPRÅK: Godtar regjeringen at Høgskolen i Oslo og Akershus skifter navn til det gresselige «OsloMet»? Ja. Men hos Morgenbladet vil du kun få lese om den lille larven Oslomet.

24. FORVALTNING: Blir det enighet om navn og administrasjonssenter for den nye regionen som egentlig burde få hete Nordland, altså Finnmark og Troms? Nei. Men det ryktes at det kan gå mot et kompromiss om hvor mange representanter hvert av fylkene skal ha i den såkalte fellesnemnda, som i neste omgang skal avgjøre disse tingene. Et godt spørsmål for 2019: Faller Mannen før Finnmark og Troms blir sammenslått? Faller Dovre før Finnmark og Troms blir sammenslått?

25. METOO: Går noen norske partiledere eller -nestledere av som følge av avsløringer knyttet til seksuell trakassering eller upassende oppførsel? Avbrutt. Spørsmålet ble avgjort før fristen for Spåkula gikk ut. Dermed ble hele spørsmålet trukket. Som kjent trakk Trond Giske seg i januar.

26. FINANS: Vippespørsmål: Hva er verdien av en bitcoin, målt i amerikanske dollar, 1. desember 2018 kl. 12.00? (I skrivende stund: $ 18069) $ 4111, ifølge Coindesk. I skrivende stund har den falt enda mer, til $ 3500. New York Times-saken om Bitcoin med tittelen «Everyone Is Getting Hilariously Rich and You’re Not», fra 13. januar i fjor, har av ukjente grunner ikke blitt fulgt opp av «Everyone Has Lost 80 % Of Their Net Worth and You’ve Not». Ennå.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse