Annonse
00:00 - 21. desember 2018

Den fantastiske mister Fokserød

Øyvind Vågsvær briljerte med riktig svar på 23 av 24 mulige i fjorårets spåkule. Men selv for en spåmann av hans kaliber bød 2018 på en stor overraskelse.

– I fjor satt jeg og min samboer på McDonald’s på Fokserød (veikryss i Vestfold, red. anm.) og fylte ut vinnerbongen, forteller Øyvind Vågsvær.
Annonse

Å spå nøkternt om fremtiden er kanskje naturlig for en som jobber i forsikringsbransjen. Det er tredje gang Øyvind Vågsvær deltar i Morgenbladets spåkule, og denne gangen gikk han helt til topps blant rekordstor konkurranse: 3484 deltagere.

– I fjor satt jeg og min samboer på McDonald’s på Fokserød (veikryss i Vestfold, red. anm.) og fylte ut vinnerbongen. Vi kjører til Tvedestrand og feirer jul der, og pleier å ta en pitstopp på Fokserød. Vi ventet på at elbilen skulle lades, så da passet det bra å ta en burger og fylle ut spåkula.

– Hadde dere hver deres bong? Vet du hvor samboeren din tok feil?

– Nei, jeg tror hun glemte å levere inn, og så sluttet hun å følge med på oppdateringene. Men hun ble rimelig misunnelig da hun fikk høre at jeg hadde tatt hjem seieren.

– Du har bare én feil, husker du hva det var?

– Bare en feil? Det var to målinger, de vet jeg ikke …

– Nei, de slo begge til for din del.

– Nei, da kan jeg faktisk ikke komme på hva som ikke slo til.

– Helt i siste liten fikk vi melding om at det var født en Crispr-baby i Kina.

– Nei! Har det kommet?

– Vi anser i hvert fall svaret som ja, selv om det ikke er helt bekreftet. Hadde det ikke vært for det, hadde du hatt alt riktig. Men hva kommer til å skje i 2019, du som vet?

– Si det, si det. En viktig ting som skjedde i 2018, som hverken jeg eller samboeren min hadde forutsett, var at vi fikk en datter i oktober.

– Gratulerer! Det var en hyggelig overraskelse, da. Men tilbake til 2019. Jeg har tatt med meg neste års spørsmål her, har du noen tips?

– Hm, la meg se. Omvalg til Riksdagen? Nei, det tror jeg ikke. Endringer i abortloven? Nei, faktisk heller ikke. Sandberg, nei … selvfølgelig ikke! Knausgård, ja, det er sannsynlig, at han sprekker! Ja, jeg tror jeg nailer denne også.

– Er det noen andre tips til metode for dem som skal spå?

– Det gjelder å ha et godt grunnlag å basere intuisjonen på. Samboeren min og jeg konsumerer mye aktualitetsmagasiner og sånn. Lytt til P2 fireogtyve timer i døgnet og få med deg Dagsnytt atten hver dag. Da har du et kurant grunnlag for magefølelsen.

– Det er litt som i sjakk, at «intuisjon» betyr å ha studert utrolig mange sjakkpartier. Det ser lett ut, men er egentlig dyp kunnskap?

– Ja, ha-ha! Det er nok en sånn underbevisst greie. Ikke overanalyser. Men diskuter gjerne spørsmålene med flere.

– På vippespørsmålet gikk det alvorlig galt for deg. Kan du rekonstruere hvorfor du tenkte at Bitcoin skulle videre opp til 24 112 dollar?

– Sånn var det i 2017. Da tippet jeg at boligprisene skulle 11 prosent opp, og så gikk de minus 0,52. De vippespørsmålene er rett og slett ikke min sterke side. Bitcoin var bare på vei opp og opp, og da tenkte jeg at det går jo bare en vei! Skikkelig optimist.

– Men det er jo fint at den tilnærmingen fungerer på de vanlige spørsmålene. Budskapet får bli at deltagerne bør være optimister for 2019 også, da.

– Vi kan si det sånn!

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse