00:00 - 10. november 2017

Frischt i minne

Så blir de stående, disse tre: data, fakta og sannhet. Størst av dem er … ja, hvilken? Konflikten om Statistisk sentralbyrå handler tilsynelatende om innvandringsregnskaper, forskertitler og masochistisk personalhåndtering. Men under lurer en uenighet om hvordan landet skal styres.

Om vi tillater oss å male med virkelig bred, trikulørt pensel, var det samfunnsøkonomene som fylte opp selve tanketanken under panseret i det sosialdemokratiske Norge. Det er derfor følelsene blir så store når SSB nå kritiseres for bruken av såkalte makromodeller. Erling Holmøys innvandringsregnskap er bare én slik modell.

Makromodellene er hjemmesnekrede, på mer enn en måte. De er rett og slett en norsk spesialitet, på linje med lutefisk: Det var Ragnar Frisch (1895–1973) som fant opp økonometrien, fagfeltet som bygger modeller ved å finne statistiske – altså historiske – sammenhenger mellom variabler i økonomien.

Annonse