07:16 - 20. november 2019

– Vi overvåker over 50 000 setninger om dagen

Storbritannia går til valg. Faktasjekkorganisasjonen Full Fact er bekymret.

Ikke så lett: Valgkampen er i gang, det flommer over i nord, og Storbritannias statsminister stiller opp med mopp i en brillebutikk i Derbyshire. Labour var kjapt ute med å si at regjeringen bruker mer penger på å sikre mot flom i sør enn i nord, noe faktasjekkorganisasjonen Full fact så ettergikk. Konklusjon: Umulig å vite fordi informasjonen om dette som før var offentlig, er blitt tatt bort. Foto: Danny Lawson / Reuters / NTB scanpix

«Ikke la falske påstander påvirke hvem du stemmer på. Hold deg informert dette valget.» Det oppfordrer den britiske faktasjekkorganisasjonen Full Fact til i underkant av fem uker før britene går til valgurnene.

– Valget blir alltid drevet av velgerne og de politiske partiene, så vår jobb er å respondere på det som skjer under valgkampen. Men vi følger spesielt med på utspekulerte kampanjetaktikker, sier Will Moy, leder av Full Fact, og fortsetter:

– Fordi den britiske valglovgivningen er forferdelig utdatert, er vi særlig bekymret for at politisk reklame på nettet kan bli brukt til å spre feilinformasjon.

Annonse