Annonse
00:04 - 21. september 2018

Sex, sjikane og videospill

Anita Sarkeesian prøvde bare å starte en samtale om kvinner i spill. Den enorme kulturstriden Gamergate ledet til grov hets og terrortrusler før den raste hele veien til Det hvite hus. Idag er kampanjen mot henne en malen for sjikane på nettet.

Voldelig: Anita Sarkeesian ble utsatt for synkroniserte angrep på nett, blant annet ble det publisert et dataspill med en tittel som taler for seg: «Beat Up Anita Sarkeesian», bildene over er hentet derfra. Faksimile: Youtube
Annonse

Hun vet ikke om det noen gang kommer til å slutte, men Anita Sarkeesian husker godt når det hun kaller «den endeløse malstrømmen av trakassering» begynte. I mai 2012 lanserte den da 26 år gamle populærkulturfantasten en kronerullingskampanje der hun ba om å støtte til en ny idé: En analytisk youtube-serie hun ville kalle «Women vs. Tropes in Videogames», kvinner mot stereotyper i videospill.

Med den avgjørelsen ble Sarkeesian uforvarende med på å starte en av de største kulturkampene på internett: Gamergate. Med koordinerte nettkampanjer, hjemmelagede dataspill hvor man fikk ta livet av Sarkeesian, oppfordring til vold mot henne og trusler om terror mot steder som inviterte henne til å snakke, ville et sjikt av spillere stanse det de så som uønskede «politisk korrekte» holdninger fra å innta spillkulturen. Sett i ettertid er det klart at dette var første gang den digitale høyresiden i stor skala, og overfor et bredt publikum eksperimenterte med samordnede kampanjer.

Sarkeesians liv ble lagt i ruiner. I dag er hun fortsatt et av de mest omtalte og omdiskuterte ofrene for aggressive, mannlige fanmiljøer. Samtidig blir metodene fra Gamergate kopiert igjen og igjen i andre deler av fankulturen. De siste ukene har The New York Times og Washington Post skrevet om toxic fandom – giftige fanmiljøer – etter en stor hetskampanje på sosiale medier mot kvinnelige skuespillere fra Star Wars-filmene. Som Rian Johnson, regissøren av den siste Star Wars-filmen, nylig sa på Twitter: Gamergate er «nøkkelen til å forstå så mye av de voldelige hetskampanjene som foregår i dag».

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse