07:48 - 14. april 2020

Den greske sommeren kan allerede være tapt, skriver Alexander Zlatanos Ibsen

Den greske sommeren kan allerede være tapt, skriver Alexander Zlatanos Ibsen.

Hellas er likevel spesielt sårbar med tanke på sommerturismen. Her: Strand utenfor Athen 29. mars. Foto: Ayhan Mehmet / Anadolu Agency / Getty Images

Foreløpig er alle land av forståelige grunner mest opptatt av de helsemessige konsekvensene av koronaepidemien. Smitten blir forsøkt begrenset for å dempe belastningene på helsevesenet slik at liv kan reddes. Parallelt er det i hele Europa innført økonomiske tiltak for å dempe de økonomiske konsekvensene for næringslivet. Er vi heldige, klarer de fleste land å unngå scenarioet fra Italia og Spania, som har tatt en uforholdsmessig stor belastning i form av menneskeliv. De langtrekkende økonomiske konsekvensene er vanskeligere å spå, og vil uansett ramme alle europeiske land.

For turistindustrien i Middelhavet kan det hende epidemien slår inn på verst mulig tidspunkt. Det er fremdeles noen måneder igjen til høysesongen, som varer fra juni til september, men den kan allerede være fullstendig tapt.

Det vil være veldig alvorlig for økonomien og arbeidstagere i land som Hellas, Italia og Spania, som er svært avhengig av turistnæringen. Av de tre har Hellas så langt ikke vært i nærheten av å bli rammet like hardt av koronapandemien som de to andre. Dødsfallene i Hellas er i skrivende stund 79, som jo blekner sammenlignet med de flerfoldige tusen som så langt har dødd i de to andre landene. Grekere har tilsvarende bo- og levemønster som italienere – med hyppig bruk av besteforeldre til barnepass, utstrakt sosial omgang – så det er neppe noen annen grunn til at Hellas har vært mer forskånet enn at tiltak for sosial isolasjon ble innført tidlig av Kyriakos Mitsotakis’ regjering. Det pågår altså et iherdig forsøk der på å slå ned epidemien. Argumentasjonen er der – som overalt ellers – å minske de helsemessige konsekvensene av viruset.

Annonse