07:15 - 05. februar 2020

Gode forslag kan også komme fra dem vi vanligvis er mest uenige med, skriver Lena Amalie Hamnes.

Gode forslag kan også komme fra dem vi vanligvis er uenige med, skriver Lena Amalie Hamnes.

Plastforsøpling: I hekkekolonien med havsuler på Runde er det store mengder plast i reirene. Herøy kommune, Møre og Romsdal mai 2018. Foto: Steinar Myhr /  Samfoto / NTB scanpix

Vi lever av havet i Norge og i nord. Derfor skvatt jeg litt da nyhetene forrige uke meddelte at både Norges Småkvalfangerlag og flere toneangivende tillitsvalgte i Senterpartiet ikke vil støtte årets tv-aksjon mot plastforsøpling av havet fordi prosjektet ledes av Verdens naturfond (WWF). Til NRK begrunner varaordfører og leder av Bodø Senterparti Ola Smeplass dette med at WWF angriper primærnæringene og Senterpartiet. Smeplass åpner for å snu på en betingelse: «Dersom WWF klarer å overbevise meg om at de ikke lenger går til stadige angrep på Senterpartiets politikk, skal jeg revurdere. Jeg utfordrer dem på det.»

Havet er vårt viktigste matfat, og den enorme plastforsøplingen truer livet i havet. I dag vet vi at mikropartiklene fra plasten fortsetter opp i næringskjeden og på sikt truer helsen til alle som spiser fisk, sjømat, tang eller annet som det store blå forsyner oss med. Vår statsminister har snakket om dette i FN, alle politiske partier og miljøorganisasjoner er enige: Vi må gjøre alt vi kan – og litt til – for å rydde opp. Ikke minst må vi forhindre at mer plast havner i havet. Det er derfor den verdensomspennende miljøorganisasjonen Verdens naturfond (WWF) i år samarbeider med NRK TV-aksjonen om et prosjekt der målet er å redusere det vanvittige omfanget av marin plastforsøpling i de fire landene som står for en fjerdedel av plastutslipp i havet.

Samtlige fiskeriorganisasjoner har i årevis kjempet for å hindre oljeboring i fiskens fødestue utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja og det er nettopp miljøorganisasjoner som WWF, Greenpeace og Natur og Ungdom som har vært den viktigste allierte til vår aller største primærnæring.

Annonse