15:36 - 21. januar 2020

Hareide har tyngden til å bekle de fleste ministerposter, skriver Åshild Mathisen.

Knut Arild Hareide har tyngden til å bekle de fleste ministerposter, skriver Åshild Mathisen.

Kanskje hadde ikke Hareide så veldig lyst til å være med inni den julegenseren. Og kanskje har han ikke så veldig lyst til å gå inn i regjering, heller. Men kan han føle seg presset til det? Og vil Ropstad føle seg presset til å ta han inn? Foto: KrF

Med Frp ute av dansen må vel Knut Arild Hareide kunne gå inn som statsråd i det som etter Frps exit er blitt regjeringsalternativet KrF gikk til valg på? Det er mange i KrF som håper på det nå. At den ene personen som har den symbolske tyngden til det, kan forene et splittet parti ved å gå inn i regjering. Nå som selve årsaken til konflikten er borte, må han vel kunne legge vekk sin anbefaling om å samarbeide til venstre – for partiets beste?

Splittelsen i KrF virket uforsonlig. Men er det fortsatt mulig for de to fløyene som ville hver sin vei, å samles for å redde partiet? For mannen som ble KrF-leder som følge av striden om veivalget, Kjell Ingolf Ropstad, vil ha store problemer i kommende valg i 2021 uten å appellere til venstresiden i partiet.

Å invitere inn selve hærføreren kan være en mulighet til å lime sammen det som ble knust i mange biter under den bitre striden om KrFs profil og fremtid. Nå som Frp er ute, kan det å invitere Hareide inn vise at stridsøksen er begravet og KrF atter samlet.

Annonse