Annonse
12:53 - 12. september 2019

– Seksualforbrytelser, gruppevoldtekt, det pleide aldri å skje i Finland. Men nå skjer det

En svær overgrepssak har gitt det høyrepopulistiske partiet Sannfinnene vind i seilene. Nå er de landets største parti på målingene. Kan man forstå hvorfor fra baksetet av en drosje i Rovaniemi?

Samtidsblikket: Timo Tolonen har vært medlem av partiet Sannfinnene siden 2010, men stemte en gang i tiden sosialdemokratisk. – Jeg ville bare være en vanlig fyr, alle gjorde det. Men vi er de eneste som sier noe annet enn alle de andre, sier han mens vi cruiser rundt i Rovaniemi. -
Annonse

Julemusikken klinger lett metallisk fra høyttalerne mens sollyset flimrer gjennom løvtrærne. «Glade jul», midt i september. Et lite knippe turister vandrer frem og tilbake over polarsirkelen og tar bilder, julenissen sitter et eller annet sted inne blant de (tilsynelatende) laftede husene. Du kan møte ham hver dag i Rovaniemi.

Timo Tolonen har tatt oss med hit, til Julenissens landsby, i drosje. Det er den nordlige byens store attraksjon: En halv million mennesker kommer til Rovaniemi hvert år.

En halv million turister, og omtrent femti kvoteflyktninger. Det er 50 for mange, mener Tolonen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse