Annonse
00:00 - 09. mars 2018

De som utfordrer Putin

Vladimir Putin (65) stiller i år som uavhengig kandidat. Han er forventet å vinne valget med god margin, men for ordens skyld følger her en oversikt over de øvrige kandidatene russerne kan stemme på den 18. mars.

Valgkamp: Kandidater fra partier som ikke er representert i Statsdumaen, må samle inn minst 100 000 underskrifter for å kunne stille til valg. 30. januar la frivillige frem underskriftene som er samlet inn for Grigorij Javlinskij for landets valgkommisjon. Foto: Mikhail Japaridze/ TASS/ Getty Images
Annonse

Sergej Baburin (59) stiller som kandidat for det nasjonalistiske partiet ROS, Den russiske alle-folk-unionen, som han er leder for. Partiet er ikke representert i Statsdumaen.

 

Forretningsmannen Pavel Grudinin (57) stiller som Kommunistpartiets kandidat. Kommunistpartiet har 42 av i alt 450 seter i Statsdumaen.

 

Ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij (71) stiller som kandidat for LDPR, Russlands liberale demokratiske parti, som han er leder for. Partiet har 39 seter i Statsdumaen.

 

TV-ankeret Ksenia Sobtsjak (36), som er mest kjent for å ha deltatt i den russiske versjonen av Big Brother, stiller som kandidat for Borgerinitiativet. Partiet ble grunnlagt av tidligere finansminister Andrej Netsjajev og har ingen seter i Statsdumaen. Sobtsjak har aldri tidligere hatt politiske verv.

 

Maksim Surjajkin (39) stiller som kandidat for Russlands kommunister, et parti som ble grunnlagt i 2012 og foreløpig ikke har noen seter i Statsdumaen.

 

Boris Titov (57) stiller som kandidat for Vekstpartiet. Heller ikke Vekstpartiet er representert i Statsdumaen.

 

Samfunnsøkonomen Grigorij Javlinskij (65) stiller som kandidat for Jabloko (Eple). Forrige gang han stilte til valg, var i 2000. Da fikk han 5,8 prosent av stemmene. Javlinskij ble nektet å stille til presidentvalget i 2012, selv om han hadde samlet inn to millioner underskrifter, som var kravet den gang. Jabloko har ikke vært representert i Statsdumaen siden valget i 2003.

 

Putins parti, Forente Russland, stiller ikke med kandidat i år, siden Putin har valgt å stille som uavhengig kandidat.

 

VALGREGLENE

Partier som er representert i Statsdumaen, kan fritt nominere en kandidat hver til presidentvalget. 

Kandidater fra partier som ikke er representert i Statsdumaen, må samle inn minst 100 000 underskrifter for å kunne stille. 

Uavhengige kandidater må samle inn minst 300 000 underskrifter for å få lov til å stille. 

 

I 2012 vant Putin overlegent med 63,6 prosent av stemmene. Valgdeltagelsen var på 65,25 prosent. 

Bare fire motkandidater ble godkjent av valgkommisjonen. Kommunistpartiets leder, Gennadij Ziuganov, kom på andreplass med 17,2 prosent av stemmene.

Putin har vært president i Russland fra 1999 til 2008, og fra 2012 til i dag.  sitter han ut neste periode, vil han ha vært president i Russland i 24 år, og statsminister i fire. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse