Annonse
00:00 - 13. oktober 2017

Mellom jorden og ordene ​

Under en tittel bristefull av håp har Kristin Berget skrevet sin mørkeste diktsamling til nå. 

Skjebnesvangert: Kristin Berget utorsker hvordan klimakrisen former bevisstheten vår. 
Foto: Alfred Stieglitz - Music – A Sequence of Ten Cloud Photographs, No. 1 (1922)
Annonse

Kristin Berget er en poet som stadig kommer tilbake til de samme spørsmålene. Er det mulig å skrive om det som ikke har et språk? Hvordan unngå at motsetningspar som kvinne og mann, kultur og natur stenger en inne i noe som ikke føles riktig eller sant? I forfatterskapet møter leseren på linjer som «jeg vandrer ut av kjønnet mitt» (i Der ganze Weg fra 2009) og «ordene var fremmede / for det som skulle komme» (i Hennes ansikt fra 2013). Diktene arbeider med å finne nye måter å tale på, nye måter å leve og sanse på – et akutt behov i en verden der gamle patriarkalske lover fortsatt kaster lange skygger, også inn i det erotiske forholdet mellom to kvinner. ​

Kanskje er det derfor mørket så ofte er nærværende i Bergets bøker. I mørket er tingene tilslørte, man må famle seg frem – i mangel av lys, eller også ord. Mørket antydes allerede i tittelen til høstens diktsamling: og når det blir lyst blir det helt fantastisk. Lyset er faktisk fra­værende her, men til gjengjeld knyttes det et euforisk håp til at det en dag skal komme. Innenfor bokens myke permer ser virkeligheten mer dyster ut; naturelementene er ikke lenger til å stole på, og menneskene lever i beredskapsmodus. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Og vi får lese om det vondeste. Bursdagsfest der ingen kommer.»
Sadisme, manipulering og overskridelse håndteres nokså oppskriftsmessig i disse novellene.