Annonse
00:00 - 29. september 2017

Stoltenberg: Kosthold er ikke bare en privatsak.

Matsystemet er ødelagt, og vi må forandre det slik vi har forandret bilsystemet, skriver Camilla Stoltenberg.

Annonse

«The food system is broken», sa Dariush Mozaffarian fra scenen da organisasjonen Eat inviterte til sin årlige samling i Stockholm i juni.

Årsakene til sykdom og død endrer seg svært raskt, viser de globale sykdomsbyrdeanalysene som ble publisert i forrige uke. Infeksjonssykdommene spiller en stadig mindre rolle, selv om de fremdeles er en trussel. Nå er hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes, lungesykdommer og andre kroniske ikke-smittsomme sykdommer årsak til mer enn 70 prosent av alle dødsfall i verden, og de dominerer også i lavinntektsland. Tobakk og usunt kosthold rangerer øverst på listen over kjente risikofaktorer som forårsaker slike sykdommer. Tobakk er farligere enn usunn mat for hver enkelt av oss, men ikke alle røyker, og i mange land blir røykerne stadig færre.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse