Annonse

Annonse

00:00 - 08. september 2017

Røe Isaksen: Den andre valgkampen

Det norske demokratiet blir styggere og mer polarisert. Men se nærmere, skriver Torbjørn Røe Isaksen.

Illustrasjon: Stine Kaasa

Klokken halv ti på kvelden på NRK møtes Trond Giske og Sylvi Listhaug i en av disse tv-duellene som gjør at mediene bruker uttrykket «barker sammen». Samtidig, i et kontor på Youngstorget, sitter noen og lager oppdateringer i sosiale medier om hvordan dette er et verdivalg, en gruppe på Høyres Hus planlegger hvordan de skal få frem at Arbeiderpartiet bare vingler, og i Senterpartiets hovedkontor i Volda – nei da, det ligger i Oslo det også – spisser noen nye retoriske poenger om regjeringens sentraliseringsiver. I sosiale medier blir frontene hardere, angrepene flere, påstandene krassere og motargumentene likeså. Samtidig kommer det meningsmålinger. Å, som det kommer meningsmålinger! Kanskje ikke flere enn tidligere, men de deles i alle kanaler. Vi bader i målinger. Borgerlig flertall, AP ­stuper, rødgrønt flertall, Støres krise …

Vi får tilgi at noen velgere blir lei. Andre til og med smått deprimerte. Ingen vet hvordan valget ender, men etter valget er jeg ganske sikker på at vi vil få en debatt om selve valgkampen. Det er viktig og riktig. Problemet er bare at den kun vil handle om en del av valgkampen, en liten bit av demokratiet vårt.

 

Annonse