Annonse
00:00 - 22. september 2017

Et lite stykke Storbritannia

I tre hundre år har et glemt rom i palasset holdt på en oversett dronnings lidenskap: deilig, dekadent drikke.

Sjokoholiker: Dronning Maria den andre fikk Tudorkongens gamle arena for ridderkamper gravd opp og anla i stedet en omfattende kjøkkenhage som ga slottet frukt og grønnsaker året rundt. I tillegg fikk hun bygget Englands eneste kongelige kakaokjøkken. KOLLASJ: CHRISTIAN BELGAUX (KILDE: oljeMaleri av Jan Van der Vaart (ca 1653-1727), London, National Gallery VIA DeAgostini / Getty Images)
Annonse

Helt innerst i palasset, i en trang passasje ved siden av den store fonteneplassen i den barokke delen av Hampton Court, ligger kjøkkenet historikerne inntil ganske nylig bare hadde hørt rykter om. Rommet ble bygget utelukkende for at de kongelige skulle få nok av en dekadent drikk. Mayaindianerne mente drikken var guddommelig, men de første misjonærene som nådde Mellom-Amerika kalte den «diabolsk». Vi snakker selvsagt om et kongelig kjøkken dedikert utelukkende til deilig, syndig, varm … sjokolade.

Mat har til alle tider vært en måte å vise makt. Sjokoladekjøkkenet – eller kakaokjøkkenet for å være mer presis, siden sjokolade i solid form først ble populært på 1850-tallet – fungerte som et synlig symbol på kongelig status og rikdom. Mens kjøkkenet tidligere hadde vært et sted der tjenerskapet jobbet, godt gjemt godt ute av syne, ble kakaokjøkkenet bygget helt sentralt i Hampton Court. Dermed kunne de høybårne gjestene som gikk forbi, få neseborene pirret av de eksotiske luktene, der hver eneste bønne var fraktet med seilskip over Atlanterhavet fra den nye verden.

Turister som besøker palasset i dag får høre fortellingen om kong Georg den første, som var så glad i kakao at han ansatte sin egen private sjokoladekokk, Thomas Tosier, til å drive kakaokjøkkenet. Men det er ikke hele historien.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll