13:10 - 20. september 2017

Erdoğan stanser kritiske journalister utenfor Tyrkias grenser

Den svensk-tyrkiske journalisten Hamza Yalçin er pågrepet i Spania, etterlyst av tyrkiske myndigheter. Forbrytelse: Kritiske artikler om president Recep Erdoğan. – Jeg er allerede dømt, sier Yalçin fra fengselet i Barcelona.

Strammer grepet: Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan under en offentlig feiring i Ankara 30. august. Tyrkiske myndigheter har levert inn 60 000 navn til Interpol på folk de vil ha utlevert fra Europa. Foto: Adem Altan / Afp / NTB Scanpix

3. august 2017. 59 år gamle Hamza Yalçin hadde vært på sommerferie da han ble arrestert på Barcelonas flyplass El Prat. Yalçin skulle fly videre til London, men på vei til passkontrollen ble han i stedet tatt til side av to politimenn. De tok ham med til et avskilt område. Han fikk beskjed om at han var etterlyst via Interpol.

– Jeg skjønte ingenting, det var en stor overraskelse, sier Hamza Yalçin til Morgenbladet.

Yalçin har bodd i Sverige siden 1984, der han fikk innvilget politisk asyl etter å ha flyktet fra Tyrkia. Han driver den regimekritiske avisen Odak fra byen Halmstad, og det er artiklene han publiserer der, som provoserer tyrkiske myndigheter. Yalçin har både svensk og tyrkisk pass, og har reist i en rekke land før, uten problemer. På flyplassen El Prat ble han imidlertid holdt tilbake: Det ble ikke noen reise til London, han skulle tilbringe natten der.

Annonse