15:06 - 07. september 2017

En stemme for kultur

Høyresiden vil ha privat finansiering, og venstresiden vil ha statlig styring. Er det alt? Selvsagt ikke. Les intervjuer med alle partiene om deres kulturpolitikk her!

Foto: Tom A Kolstad, Aftenposten/NTB Scanpix

Er det kulturpolitikken som avgjør hva du skal stemme? I så fall har du en vanskelig jobb foran deg. For i de ulike partiprogrammene framstår kulturpolitikken veldig ofte som en real smørbrødliste: Mer penger til alt, både biblioteker, kunstnere, gallerier, kulturskoler, festivaler, spaserstokker, skolesekker, bæremeiser og internett skal få sin del av kaka.

Men er det virkelig sånn at partiene ønsker å satse på frivilligheten, selv om de sier at de vil det? Hvorfor sier alle at de vil satse på de praktisk-estetiske fagene i skolen, når ingen gjør det i praksis? Og hvilket parti har den beste politikken for selve kunstnerne, de som lager den kunsten alle vi andre nyter godt av? Og hvorfor har egentlig tilskuddene til frivillighet relativt sett gått ned under de blåblå, til tross for at både Høyre og Frp og begge støttepartiene hevder å være forkjempere for frivilligheten?

Her er Høyres svar:

– For det første var det voldsomt fall i inntektene, og i tillegg var det store utfordringer som følge av de store innvandringsgruppene, sa kulturpolitisk talsmann Svein Harberg.

Og hva mener egentlig Miljøpartiet De Grønne, når de sier at kulturen vil være overbygningen i deres nye, grønne framtidsverden?

Blant annet dette:

– I dag er det sånn at folk kjøper nye klær når de kjeder seg. I fremtiden vil man kanskje reparere klærne og erstatte det forbruket med kulturimpulser i stedet, sa førstekandidat fra Buskerud Ståle Sørensen.

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse