Annonse

Annonse

00:00 - 01. september 2017

Forbuden frukt smaker best

Å stjele epler var lenge kriminelt. I dag er det annerledes.

Plukkemodne: Blir eplene høstet eller råtner de på treet? Foto: R.Nyblin / Telemark Museum

Selvfølgelig gikk jeg på epleslang da jeg var liten. Epler er godt, og å plukke dem ulovlig i ly av høstmørket mens man holder utkikk etter noen som kan oppdage en, gjør at de smaker kanskje enda bedre. Samtidig var epleslang en såpass liten forseelse at vi ikke kunne forvente noen større straff om vi ble tatt. Slik var det ikke i gamle dager. Da skulle man ikke stjele.

 

Innsikt. Historien om den moderne sivilisasjonen begynner på sett og vis med epleslang. Eva plukket den forbudne frukten fordi hun fikk vite at den ga «innsikt» – på mange måter selve nøkkelordet for den selvstendigheten og det vitebegjæret som, i hvert fall av og til, ligger bak det moderne samfunnet vårt. Hadde hun ikke gjort det, ville hun og alle etterkommerne hennes fortsatt å være bevisstløse, uselvstendige og lykkelige gartnere i den paradisiske hagen til all evighet.

Annonse

Mer fra Påfyll

«Norsk Jæger og Fiskerforening lover 50 øre pr. par kråkeføtter som indleveres før utgangen av mai.»