Annonse

Annonse

00:00 - 18. august 2017

Elin Ørjasæter: Diagnose histrioniker

Med Fri Vilje har histrionikernes ofre fått sin roman, skriver Elin Ørjasæter.

Helga Hjorth hadde et dårlig utgangspunkt for sin litterære debut. Hensikten med boken var å forsvare foreldrene mot søsterens roman, forklarte hun i Aftenposten 9. august. Med en så ikke-litterær begrunnelse for å skrive forventet jeg en selvrettferdig og paddeflat tekst. Så feil jeg tok! Teksten er rystende gjenkjennelig for alle som lever i nærheten av noen med dramatiserende personlighetsforstyrrelse, eller som selv har en rem av huden.

 

Som barn var romanens storesøster Vera familiens stjerne og den alle falt for. Som voksen blir hun deres kors å bære, en som sliter dem ut med sine stadig nye, egenskapte dramaer. Hun beskylder faren for incest og hevder at alle i familien har sviktet henne. Vera sender e-poster og krever støtte for noe de andre ikke tror har skjedd. Romanens fortellerstemme i Fri Vilje er lillesøster Nina, som i likhet med den andre søsteren Ingvild og foreldrene opplever Vera som usannferdig og grenseløs. Broren Even vingler, vet ikke, før han etter hvert faller ned på Veras side.

HER !

Annonse