Annonse

Annonse

21:00 - 31. august 2017

Camilla Stoltenberg: Høye hæler, spisse tupper

Nå lurer jeg på dette med høyhælte, spisse sko, skriver Camilla Stoltenberg.

Foto: Jim Watson / AFP / NTB Scanpix

Leena Peltonen het hun, den glamorøse stjernen på genetikkens himmel, som døde altfor ung i 2010. Hun var professor i Finland og i USA, og publiserte hundrevis av vitenskapelige artikler. Hun var målrettet, fryktløs og sjenerøs, og fikk forskere i mange land med seg på vidløftige studier. På listen av ting jeg beundret henne for, finnes også dette: Hun gikk alltid med elegante, høyhælte, spisse sko. Likevel beveget hun seg med en selvfølge og letthet jeg aldri kunne fatte. Jeg hadde tenkt å spørre henne om skoene; hvordan hun fikk det til, hva de betød for henne, og om hun hadde lyst til å sparke dem av seg under bordet i løpet av middagene, mens hun foreleste. Men jeg fikk aldri spurt.

 

Nå lurer jeg på dette med høyhælte, spisse sko. Hvordan erobret de en så stor og spesiell rolle i kvinners liv – og hvordan klarer de å beholde grepet om føttene våre? Det er knapt mulig å finne et bilde av en kvinne som gjør karriere uten at de høye hælene kommer til syne. Da VG avbildet de 11 mektigste kvinnene i Norge på kvinnedagen, viste samtlige seg i høye hæler, og de fleste i sko som spisser seg om forfoten og tærne. En sjelden gang utsettes skoene med de høyeste og tynneste hælene for kritikk. Som tidligere denne uken, da Melania Trump gikk om bord i Air Force One som skulle fly henne til ofrene for orkanen Harvey og flommen i Texas. «Melania Trump, Off to Texas, Finds Herself on Thin Heels», skrev New York Times som spanderte en artikkel på presidentfruens fottøy. Pumps får gjerne gå i fred, men Nicola Thorp mistet jobben i et finanshus i London da hun stilte i helt flate sko.

HER !

Annonse