Annonse
00:00 - 01. september 2017

Bornholm

Kokt torsk med gudhjemmedyppe

Annonse

Det er selvfølgelig dejlig å være norsk i Danmark selv om de fleste der nede synes vi er noen rare fjellaper (med lys stemme i kontinuerlig spørresetningsmodus) som tar altfor stor plass. Og svenskene mener jo at Norge er en litt tilbakestående fetter som har vunnet i Lotto. Greit nok. Da får vi heller ta turen ut til Bornholm og håpe på tilgivelse og passelig distanse.

Vi leier sykler og eter oss rundt hele øya. Når vi er blitt lei av bøkrøkt sild, rugbrød, saltstekt sild med sennepssovs, flæskekager og hvedebrød med honningsnaps er turen kommet til eliteserien bestående av kokt torsk med gudhjemmedyppe (oppkalt etter øens mest charmante by). Her får du utmerket torsk (enten fersk eller nystrålet, altså «saltgrøner» torsk, altså torsk som er saltet natten over) og det danske trikset med rødbeter som nødvendig tilbehør til kokt fisk. Gudhjemmedyppen er en kraftig blanding av spekk (enten ferskt, røkt eller saltet og utvannet), finsnittet sjalottløk, fiskebuljong (fiskesuppe), mel, eddik, salt og pepper – og kanskje litt sukker. Først blir spekket og løken svitset, så meldryssing, oppspedning med buljong og til slutt smakes dyppen til med resten. Dette er energi og kost for voksne.

Men først optimaliserer vi apetitten mens vi peser oss opp til Rytteknægten, beskuer utsikten fra 162 meter og renner deretter kraftløst ned til nærmeste kneipe ved kysten. Rett inn til fortjent skjørlevned – torsken er bestilt og se der kommer de allerede med ølet og en lille en.

RaSan

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.