Annonse

Annonse

00:00 - 14. juli 2017

Torbjørn Røe Isaksen om ettermæle

Norske politikere skal ikke spise makroner. Vi skal spise vafler og drikke kaffe, skriver Torbjørn Røe Isaksen.

«I morgen blir du statsråd, men husk at mesteparten av ditt liv skal du være avgått statsråd», sa Jens Stoltenberg til Anniken Huitfeldt da hun ble utnevnt første gang. Det høres ut som en moderne og litt mer sosialdemokratisk variant av det som ble hvisket i øret på de romerske triumfatorene på ferden gjennom imperiets hovedstad. Så overveldende var feiringen at de ble utstyrt med en person som gjennom hele triumf-ferden hvisket: Memento mori – «husk, du skal dø»!

 

På et av denne regjeringens første møter ble vi introdusert for det jeg senere har tenkt på som Clemets lov (jeg vet ikke om Kristin Clemet er den egentlige opphavskvinnen): Det finnes tre stadier i et statsrådsliv. Det første stadiet er en følelse av at «dette kommer ikke til å gå». Det er for stort, for komplisert, for mye motstand. Det neste stadiet er erkjennelsen av at det faktisk går ganske greit. Jeg kan sakene mine, jeg behersker feltet, og jeg får ting gjort. Det tredje stadiet er overmotet: Dette kan ingen andre gjøre like godt som meg. Da nærmer det seg gjerne slutten.

HER !

Annonse