Annonse
00:00 - 07. juli 2017

Tokaj ved reisens slutt

Annonse

Navn: Tokaj Hetszölö 5 puttonyos Aszú 2008. Varenummer: 9128702. Pris: 346 kroner (50 cl).

Navn: Kiralyudvar Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006. Varenummer: 2834102. Pris: 650 kroner (50cl).

Endelig er vi fremme ved den ungarske reisens mål: dessertvinene fra Tokaj. Jeg har nølt på veien hit. De fleste gyllengule tokajene jeg har smakt opp gjennom årene, har vært klissensøte. En god dessertvin kan ikke bare være søt, den må også ha syre. Det hjelper ikke at den franske Solkongen, Ludvig 14., allerede tidlig på 1700-tallet erklærte at dessertvinen fra Tokaj var le roi des vins, et le vins des rois (vinens konge, og kongenes vin), og at vinen var den første i Europa som ble opprinnelsesmerket, det vil si at kun druer fra et avgrenset, geografisk område kunne brukes. Grensene ble vedtatt i 1757.

På besøk i Tokaj-regionen i vår fikk jeg forklaringen på hvorfor vinene ikke har vært så tiltalende. I kommunisttiden var det ikke så nøye med kvaliteten. Druene ble høstet for tidlig, vinen ble tilsatt sukker og solgt til Sovjetunionen. Hele særpreget med Tokaj-vinene forsvant, og kunnskapen som sikret kvalitet, døde ut. Men i årene etter kommunismens fall er kunnskapen sakte bygget opp igjen. Igjen finnes det aszú-viner som kan kalles vinens konge. Aszú betyr botrytisert, altså at druene er angrepet av edelråte, som er forutsetningen for å lage disse vinene. For at edelråten skal utvikle seg, må det være passe mengder regn og sol om høsten. Druene plukkes en og en for hånd, så ligger druesaften sammen med skallet en stund (maserasjon), før veldig langsom gjæring, gjerne over flere år, i eikefat. Vinene lagres i minst seks år før de tappes.

Aszú-vinene rangeres etter restsukker-innholdet i vinen, altså sukkeret som ikke er omdannet til alkohol. 3 puttonyos er laveste sukkernivå, 6 puttonyos er det høyeste. Noen lager også en vin som kalles Eszencia, hvor sukkernivået er enda høyere enn 6 puttonyos.  

Herved anbefales to utsøkte aszú-viner som er å få på Polet. Den dyreste har jeg ikke smakt i 2006-årgang, men årgangen før drakk jeg hos Kiralyudvar-eieren Anthony Hwang. Den var himmelsk god. Tross et sukkernivå på over 200 gram per liter (og det er mye!), var den flott balansert, med en tørr ettersmak. Den smakte alt fra multe til stekte epler, paletten ga mange assosiasjoner. Det er rett og slett noe av det beste som finnes i dessertvin-segmentet. For de fleste av oss er 650 kroner for en halvliter dessertvin i meste laget, og da er Hetszölös 2008-aszú et godt alternativ. Jeg delte den i godt lag på sankthansaften, og den veide opp for regn og alt grått i livet. Her er det smak av aprikos, fiken, svisker, appelsinskall, honning, litt kaffe. Det er så godt at du slett ikke behøver mer til dessert. Men skulle du ha en Diplom-isboks i fryseren, så går det helt fint sammen.

TG

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.