Annonse
00:00 - 30. juni 2017

Fred Flintstone som feminist

Det er på tide å knuse myten om jegere og samlere, skriver Susanne Kaluza.

Yabba-Dabba Do! En ny generasjon forskere spør seg om steinaldermenn som Fred Flintstone kan ha levd mer likestilt enn vi har pleid å tro. Foto: ABC Photo Archives via Getty Images
Annonse

Hva slags assosiasjoner gir ordet steinaldermennesker? Hårete menn med hevede spyd, jaktende på en pelsdekket mammut? Kvinner som sanker bær og sopp med barn på hoften? Da bør du justere oppfatningen din.

 

Myten om mannlige jegere og kvinnelige sankere er en av historiens mest seiglivede. Den brukes også som argument for fortsatt kjønnsdelt arbeidsdeling. «Samfunnet har alltid vært sånn» eller «det er jo mest naturlig slik». Men stemmer det?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.