13:06 - 12. mai 2017

Kvakksalveri skaper utbrudd

Minnesota rammes av meslinger.

10. mai hadde 51 pasienter i Minnesota fått diagnosen. Av disse var nesten alle uvaksinerte barn med somalisk bakgrunn. Årsaken er Andrew Wakefields antivaksine-aktivisme. Da det oppsto frykt for forhøyede rater av autisme i det somaliske miljøet i Minnesota i 2008, besøkte Wakefield dem for å spre sin diskrediterte «forskning» fra 1998 på sammenhengen mellom autisme og MMR-vaksinen. Dermed falt vaksinasjonsgraden som en sten, fra 92 til 42 prosent.

Senere undersøkelser viste at autismeratene var normale.

Meslinger er en av de viktigste årsakene til dødsfall blant barn under fem år, ifølge Verdens helseorganisasjon. Antallet dødsfall har blitt redusert med 79 prosent siden årtusenskiftet, takket være at barn i fattige land har fått tilgang til vaksine.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse