00:00 - 05. mai 2017

Fiksetips

Det meste kan repareres.

Kvitteringsarkiv

Når du kjøper en ting, ta bilde av kvitteringen med mobilen og lagre, for eksempel med en app 
à la Evernote. Da har du den tilgjengelig om du vil benytte deg av garanti eller reklamasjonsrett de neste fem årene.

 

Finn andre erfaringer
Om reklamasjonsretten er utgått, google produktnavnet sammen med ord som «fix», «repair» og «replacement part». Overraskende ofte har noen hatt samme problem og løst det før. 

Youtube.com og ifixit.com har instruksjonsvideoer og hjelp til å diagnostisere hva som er feil. Ifixit.com, ebay.com og aliexpress.com og mange andre har reservedeler og verktøyet du trenger, ofte i samme pakke.

Finn gjerne produktnummeret til dingsen din og bruk det når du søker etter deler.

 

Finn din nisje

Ulike produktgrupper som klær og sykler har spesialiserte sider for entusiaster som liker å dele informasjon og hjelpe hverandre, for eksempel sewingforum.com, sheldonbrown.com, terreng­sykkel.no

 

3d-skriver

Er en plastdings knekt? Stikk innom et makerspace eller et annet sted med 3D-skriver og få hjelp til å skrive ut en ny. 

Mange reservedeler finnes det allerede 3D-print-instruksjoner for på thingiverse.com, fra Volvo-blinklysbrytere til Denon-hodetelefonbraketter.

 

Lån utstyr

Mangler du verktøy? Flere byer har innført folkeverksted på bibliotekene, der du kan låne utstyr, mekke og få hjelp.

 

Fiksefest

Ta med ting på fiksefest eller reparasjonskafé der du bor. Neste i Oslo er lørdag 6. mai på Westerdals Makerspace.

I de kommende ukene kan du også dele dine ødelagte ting og utveksle reparasjonstips på morgenbladet.no/fiksefest. Noen heldige vinnere vil bli plukket ut og få hjelp til å reparere dingsene sine.

Alle andre er også velkomne til å ta med tingene sine på Morgenbladets kombinerte fikse- og sommerfest på Blå i Oslo 15. juni. Her stiller et lag med reparatører som hjelper deg å fikse dine ødelagte ting. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse